מה קורה לי ?
ההתפתחות המינית מתרחשת בהרבה מישורים ויוצרת אצל הילד/ה תחושה של בלבול, פגישה עם משהו לא מוכר, משהו שאי אפשר באמת להתכונן אליו. אפשר לדעת/ לחכות מראש שזה יגיע, אך רק כשמרגישים, באמת מבינים. התפתחות זו גורמת הפתעה ותחושה של חוסר שליטה, הגוף בוגד ועושה מה שהוא רוצה, גדל לכל מיני כיוונים וחלק מהשינויים הם בלתי רצויים והם לנצח (האף מתחיל לבלוט, הישבן...).
בשלב זה מתרחשים שינויים הורמונליים שמשגעים את הגוף ואת הנפש: עצבנות, בלבול, מבוכה וכל ילד וילדה שואלים עצמם האם הכל נורמלי? הגדילה הזו שואבת מהגוף הרבה אנרגיה, נוצר עומס רב ועולה הצורך בשעות שינה רבות.
יש פער רב בקצב ההתפתחות הכללית המינית בין הילדים בכלל ובין בנים ובנות בפרט. בנות בדרך כלל מקדימות את הבנים. יש כאלו שיתחילו לצמוח ולהתפתח רק בכיתה י'- י"א, ויש כאילו שהם/ן כבר בכיתה ז' נשים לכל דבר. במצב זה עלול לחוות הילד/ה התייחסות מעליבה וגסה על גופו שהוא שונה, וזאת בשלב בו הוא בעצמו פוגש כמעט לראשונה את הגוף החדש שלו שגדל ונהייה לו, כשלא תמיד הוא מרוצה ממנו ולא תמיד חי עמו בשלום. תשאלו ילדים אם הם מרוצים מגופם? תשאלו את עצמכם?
לילדים אין שליטה על הגוף, אם יצמח מהר או יאחר, וכולם ילעגו לגופו/ה הקטן/הגדול. זה לא בידיו!
אצל הבנות, המחזור הראשון תמיד מגיע בהפתעה. אף אחד לא יודע אם מישהי במחזור (אם לא יאמרו לו) אבל כולן תמיד מאד פוחדות שידעו. הבנות לומדות לשלב את המחזור בחיי היום-יום, שילוב זה מורכב וגורם להתמודדות קבועה לבניית איזון בין החיים הרגילים וההתפתחות: ספורט, טיולים והמחזור, חזיות, הסרת שיער ועוד.
בעניין הזה יש עוד כמה חדשות טובות וחדשות רעות....
שינויים בהתפתחות המינית הולכים ביחד עם גידול משמעותי במוח, המאפשר שינוי משמעותי ביכולת החשיבה. המחשבה משתנה, יש יכולת להבין דברים שקודם לא היו מובנים (מתמטיקה...), דברים מופשטים. משתנה דרך התבוננות בדברים בהורים, המורים ובמבוגרים מסביב. פתאום כל מיני תיאוריות מעניינות ותפיסות פילוסופיות על העולם תופסות אותך. מתחיל צורך אישי להיות אני, לא כמו המבוגרים שסביבי. להיות אחר - ייחודי, מה שמכונה "למרוד". החדר המבולגן משקף הרבה פעמים את האישיות הפנימית המבולבלת והמשתנה במהירות.
עולה הצורך ביותר פרטיות, צורך ביותר זמן בחדר ועם דלת סגורה.
משימות הצמיחה המינית מעלות הרבה שאלות אצל הילדים לגבי עצמם ועתידם, לעיתים בשלב זה יש התרחקות מהמבוגרים ושהייה ממושכת בחברת בני- הגיל ולכן פחות מתייעצים עם המבוגרים.
עצתי לכם בעניין ההתלבטויות:
א. יש היום הרבה ספרות מצוינת העונה באופן רחב על הרבה שאלות. קראו, קראו.
ב. היעזרו במבוגרים שסביבכם (הורים, מורים, יועצות), בקשו את דעתם/עצתם ושמרו על גבולות. אמרו להם בדיוק במה ועל מה אתם רוצים לשמוע את דעתם, וזכרו - דעתו של מישהו אחר זו דעתו אינכם מחויבים לקבל אך זה תמיד פותח פתח למחשבה על הנקודות בהן אנו מתלבטים ועיוורים לגבי עצמנו