האושר הוא תחושת שמחה ושביעות רצון (לפרק זמן מוגבל) אשר נובעת מסיפוק עקב מימוש מטרה עצמית. אריסטו הגדיר אושרו של האדם :
"לממש את כשרונו יהא זה אשר יהא הרי זה אושרו של האדם".
אושר הוא אחד מסוגי הרגשות החיוביים - סוג של רגש, המבטא את מצבו הנפשי והמנטאלי של האדם שמקורו בהנאה וסיפוק. האושר מתאפיין בהרגשה חזקה של שמחת חיים ולו סממנים פנימיים, כמו תחושות של התלהבות, רוגע ותקווה וסימנים חיצוניים, כמו חיוך, צחוק או שמחה. מצב של אושר כולל הרגשה טובה, בריאות, ביטחון, תענוג, שביעות רצון, שלוות נפש ואהבה. ניתן גם לתאר אושר כמצב של היעדר סבל, דיכאון, שכול, חרדה וכאב.
מחקרים עדכניים מצאו כי יש מקומות מיוחדים הפעילים במוח כשאדם מרגיש רגש חיובי ומקומות אחרים הפעילים בזמן רגש שלילי. מקומות אלו פעילים אפילו אצל תינוקות בני שנה כשמראים להם פרצוף מחייך וכועס, בהתאמה.
יש רמות וסוגים שונים של אושר. עוצמת האושר תלויה בתחושה הסובייקטיבית בה אדם מודע להרגשתו ומייחס לה את רגע השיא מול מצב אפשרי של שפל. לכן תחושת הדיכאון היא בדיוק התחושה הניגודית לתחושת האושר.
אושר הוא אינטרפטציה אישית מושכלת אשר אדם עובר וכתוצאה ממנה הוא מגדיר את הוויתו הרגעית כ"מאושר". לבני אדם תפיסה יחסית שונה בערכים, בסולם הישגים, במטרות שונות שהם מציבים לעצמם ומכאן אושר לעולם יהיה סוג של רגש סובייקטיבי יחסי של החווה אותו.( דיוגינס)
הרמב"ם - סוד האושר והסיפוק נימצאים בליבו של האדם
ג'ון סטיוארט מיל - האושר הוא המטרה העליונה של האדם.
דיוגינס טל - 1. אין דרך אל האושר. האושר הוא הדרך
אריסטו - אושר הוא הסתפקות
גיום דה שולייה - אדם חופשי ומאושר הוא זה שלעולם אינו עושה אלא מה
שהוא רוצה, ורוצה מה שהוא עושה
ניטשה - האושר הוא ההרגשה שעוצמתה צומחת שגוברים על מכשול
ז'וזפאן סולרי - כל אושר שהיד אינה יכולה להשיגו נשאר בגדר חלום
אוסקר ווילד - אושרו של אדם תלוי באנשים שלא התחתן עימם
הצלחות אישיות שונות כמו גם הצלחות שבאות מבחוץ (כמו מציאת אהבה), מגוונות מאוד באורך האושר שנובע מהם, כמו גם בעומקו. הדוגמאות רבות הן. אבל מחקר מעניין ראוי לציון. כאשר נתנו לאנשים לבחור בין ממתק (=רע לבריאות והנאה מיידת) לבין הימנעות, הרי שתחושת ההנאה מאכילת הממתק הייתה חזקה יותר אבל קצרת מועד. ואילו התחושה הטובה הנלוית להתאפקות מהממתק, הייתה פחות חזקה, אבל נמשכה יותר זמן.
מחקרים רבים נערכו למצוא את הדברים שגורמים לאושר. בין הממצאים הבולטים: כסף מביא פחות אושר ממה שנהוג לחשוב, על כך אמרו חז"ל: מרבה נכסים מרבה דאגות. או ליתר דיוק בפרקי אבות, פרק ב, משנה ז: " הוא [הלל] היה אומר: מרבה בשר מרבה רמה, מרבה נכסים מרבה דאגה, מרבה נשים מרבה כשפים, מרבה שפחות מרבה זמה, מרבה עבדים מרבה גזל". ואם נוסיף על כל כי סיפוק התאווה של אדם עשיר היא מקור אושרו – אדם זה יהיה מעט פעמים מאושר בחייו כי "אין אדם מת וחצי תאותו בידו"
(קהלת רבה פ"א א, יג ד"ה ונתתי) , כך שכבר חכמינו זיכרונם לברכה ראו בעושר שהוא לרעת האדם ולא כגורם המייצר אושר. הוסיפו על כך את האמרה: "איזהו עשיר? - השמח בחלקו" (מסכת אבות, ד פסוק א) קל וחומר אושר הוא המקור לעושר ולא ההיפך, שנאמר "יגיע כפיך, כי תאכל; אשריך, וטוב לך" (תהילים קכח,ב).
בפשט של ימנו: עלייה מעבר לרמת הכנסה המספקת את צרכיו הבסיסים והשוטפים של האדם, כמעט אינה מעלה את רמת אושרו. עשרי הדור וצאצאיהם: שרי אריסון, ביל גייטס, וורן באפט, אינם בהכרח מאושרים יותר מאדם ממוצע מן הישוב. למרות שבכל רמת הכנסה ה"עשירים יותר" מאושרים מעט יותר. הסיבה המרכזית היא שמה שקובע אינו רמת ההכנסה, אלא רמת ההכנסה היחסית ביחס לאחרים. ז"א מיקומו של האדם בטבלת השכר המקובלת בסביבתו. על כך אמר, וורן באפט, אחד האנשים העשירים ביותר בעולם: "לא חייבים להיות עשיר כדי להיות מאושר.. גם אני שותה לפעמים קולה וישן במיטה".
בשנים האחרונות עולה המודעות אצל פסיכולוגים להתמקד דווקא באיך לגרום לבני אדם להיות יותר מאושרים, כלומר: לא רק למנוע דיכאון אלא, איך לעורר שמחה או אושר. פסיכולוגיה חיובית הידועה כמלמדת את המטופל לראות את "החצי הכוס המלאה" ולהתעלם מחצי הכוס הריקה, ליהנות ממה שקיים, להעריך את הקיים ולא לראותו כמובן מאליו.
בתנ"ך המילה אושר נובעת מהמילה אישור, ופירושה שהאדם חש שיש אישור לפעולותיו ומעשיו, והוא נטול ספקות. לדוגמה משמש הפסוק בחומש בראשית (פרשת ויצא) "באושרי כי אישרוני בנות" שפירושו שלאה הרגישה מאושרת משום שהיא קיבלה אישור מהבנות שהיא אכן אישה הגונה.
במצטרף על כך ספר תהילים פותח בפסוק מהותי ביותר בכל הקשור לאושר כמקור של שלמות והגינות, שם במזמור א, פסוק א: "אשרי האיש אשר לא הלך בעצת רשעים ובדרך חטאים לא עמד ובמושב לצים לא ישב"
מכאן מתגלה כי בחלק בסיסי ובלתי נפרד מיסודות האושר ביהדות מסתתרת ההנחה שמרכיביו של האושר הם המקורות לשלמות והגינות והם הגורמים לאדם להרגיש שיש אישור לפעולותיו ואישיותו באופן של שלמות נפשית ערכית.
משפטים - ציטוטים - פתגמים בנושא אושר