חשיבות הויטמינים בגוף האדם

ARTIFICIAL FLAVOURS - LES COLORANTS
פירוט צבעי מאכל והסכנה שלהם - להדפיס ולתלות על המקרר
מומלץ לפני רכישת כל מוצר למאכל להסתכל אילו רכיבים הוא מכיל ולא להתבייש להחזיר למדף
HARMLESS CAUSE CANCER DANGEROUS DOUBTED FORBIDDEN BLOOD
PRESSURE
CAUSES
CHOLESTEROL
לא מזיקים ?? מסרטנים מסוכנים מוטלים בספק אסורים גורמים ללחץ דם גורמים לכולסטרול
E100 E280 E336 E107 E102 E104 E103 E250 E320
E101 E281 E337 E130 E110 E122 E105 E251 E321
E132 E282 E400 E142 E120 E141 E111 E252  
E140 E292 E401 E210 E123 E150 E121    
E160 E300 E402 E211 E124 E151 E125    
E163 E301 E403 E212 E127 E163 E126    
E170 E302 E404 E213   E171 E130    
E174 E303 E406 E214   E173 E152    
E175 E304 E408 E215   E180 E161    
E200 E305 E409 E217   E240 E187    
E201 E306 E410 E220   E241      
E202 E307 E411 E239   E477      
E203 E308 E413 E311          
E206 E309 E414            
E207 E322 E520            
E236 E325 E421            
E237 E326 E422            
E238 E327 E471            
E260 E331 E472            
E261 E332 E473            
E262 E333 E474            
E263 E334 E475            
E270 E335 E480            
E123 E220            


צבעי צהוב, כסף וכחול - מסוכנים ביותר, טרטזין - מסרטן. חובר ע"י מרכז מחקר לחקר בסרטן וילג'ף שבצרפת.

קישורים נוספים
Food Additives  

Enumbers  

תוספי מזון שמאושרים - באיחוד האירופי

צבע מאכל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית



צבע מאכל הוא צבע המוסף ל מזון או למשקה על-מנת להעניק לו מראה מפתה, כזה שימשוך את תשומת לבו של הצרכן ויעודדו לצרוך מזון זה. הצבעים נועדו לספק צבעים ססגוניים ויפים יותר למיני מזונות שצבעם הטבעי אינו מושך דיו, כמו צבעי הגלידות, השלגונים, הממתקים למיניהם. צבעים אלה מכונים "צבעי מאכל". המלה "מאכל" נותנת לגיטימציה לכאורה, לרכוש ולאכול את המזון הזה. אולם, למרות הכל, זהו שם שנובע מהעובדה שבמאכל יש צבע ולא מהעובדה שהצבע הוא מאכל. הצבע בדרך כלל איננו מזון!

בין צבעי המאכל יש כאלה העשויים מנפט. אלה הם הצבעים המכונים "צבעי זפת הפחם" (Coal tar Dyes), אלו הם הצבעים הצהובים, הכתומים והאדומים המייפים את המזון או המשקה, או הכהים כמו שחור, סגול, כחול וכדומה, המכסים על פגמים במזון. הזפת הוא נוזל שחור, סמיך וצמיג הנוצר בעת זיקוקה פחם. אחד המרכיבים בצבעים אלה הוא הבנזן(benzene) שמוגדר ע"י משרד הבריאות הישראלי כמסרטן וודאי אצל בני האדם.

למרות שמשרד הבריאות מגביל את הכמות של הצבעים הללו, אין הוא אוסר מכירתם ולכן יש מי שסובל מפגיעתם. אי לכך מחייב משרד הבריאות את יצרני המזון לציין במפורש על התווית שעל גבי האריזה את מציאות הצבעים המזיקים. ואכן יצרני המזון המעובד מציינים את הקודים שלהם בתוויות שעל אריזת המזון או המשקה.

בשנים האחרונות התעוררה מודעות של הצרכנים לנזק אפשרי הטמון בצבעי מאכל, ולכן פועלים יצרני מזון לייצור מזון נטול צבעי מאכל, תוך שהם מדגישים זאת באופן בולט על-גבי אריזת המזון.

פתרון אחר לבעיה זו הוא שימוש בצבעי מאכל טבעיים, כלומר צבעי מאכל המופקים ממזון. קרמל הוא צבע מאכל המופק מסוכר, וניתן למצוא אותו במשקאות קולה. אנאטו הוא צבע מאכל כתום המופק ממרכיב בשם ביקסין שבעץ הטרופי אנאטו. צבעים אחרים עשויים ויטמיניםכמו ויטמין B2 שנותן צבע צהוב, קרוטינים שמספקים צבעים כתומים, תבליניםמסוימים, כגון פפריקה, או כורכום משמשים אף הם כצבעי מאכל טבעיים.

חרף האפשרות לעשות שימוש בצבעי מאכל שאינם מזיקים, הבעיה העיקרית היא כספית, משום שהצבעים הטבעיים עולים מעט יותר כסף מאלה הסינטטיים ולכן, למרות הנזק האפשרי שבצבעים המלאכותיים, ממשיכים ועושים בהם שימוש רב בתעשיית המזון.

סימון צבעי מאכל



בארץ נהוגה השיטה האירופאית של סימון תוספי מזון, ובכללם צבעי מאכל, על ידי קוד מספרי המתחיל באות E. כל המספרים בטווח שבין E100 ל-E181 שמורים עבור צבעי מאכל. להלן פירוט הקודים המצויים בשימוש: